Credo

A Tudományos Újságírói Szemle negyedévenként megjelenő internetes folyóirat a sajtó kutatói és a média iránt, ill. annak létrehozása és társadalomra gyakorolt hatása iránt érdeklődő emberek számára. Azoknak a kutatóknak a fóruma, akik a problémák megközelítésének újfajta módjait keresik, és akiknek a kutatásai útmutatóul szolgálhatnak majd a gyakorló újságírók számára. A Tudományos Újságírói Szemle honlapja azoknak készül, akiknek valami fontos és érdekes mondanivalójuk van az újságírás kutatásának terén, akik felhívják a figyelmet egy-egy elfeledett jelenségre, de a legújabbakra is odafigyelnek.
 
Közismert dolog, hogy az újságírásban szinte egyik napról a másikra minden megváltozhat, új műfajok, új kommunikációs formák keletkeznek. A média képviselői számára fontos, hogy minél gyorsabban eljussanak a fogyasztókhoz, ezért a médiakutatók nem maradhatnak le az újságíróktól, lépést kell tartaniuk, sőt egy lépéssel előttük kell járniuk.  
A Tudományos Újságírói Szemle szerkesztősége szeretné elősegíteni a tapasztalatcserét, megmutatni, hogy hogyan néz ki a modern újságírás (csupán a szenzáció utáni hajsza?) és az európai médiakutatás Európa központjában és a világban általában, a legeldugottabb helyeken (hiszen a média mindenütt jelen van). Vitára hívjuk Önöket a médiáról (sajtó, rádió, televízió, internet): mutassuk be, hogyan működtetik őket, mennyire sok függ manapság a média vizualizációjától és végül hogy milyen vizsgálati módszereket alkalmaznak a médiakutatók a sajtó, a rádió, a televízió valamint az internet kutatásakor, milyen megoldásokat találnak  az etikai és jogi problémák megoldására.
 
A Tudományos Újságírói Szemle szerkesztősége támogatja, hogy szerzői ne csak angol nyelven írjanak. A szerkesztőség úgy véli, hogy minden kutató a saját anyanyelvén írhat, a lényeg az, hogy fontos mondanivalója legyen. Az egyes számokban a szövegek a szerző anyanyelvén fognak megjelenni, az összefoglalások viszont angolul és lengyelül is. A Tudományos Újságírói Szemlében publikálandó írásokat médiakutatással foglalkozó szakemberek recenzeálják majd, megjelenésüket követően pedig az olvasók bármikor megoszthatják észrevételeiket velünk. A szerkesztőség számára nagyon értékesek az olvasói vélemények. Nem félünk a társadalmi haladást szolgáló tudás konfrontációjától, ezért a Tudományos Újságírói Szemlében nem fog megjelenni semmi, ami banális vagy nem igaz. 

ad